Moestuin Jaartraining 2023/24 Workshops & Lezingen

Gedurfd in Puurheid en Eenvoud. Inspirerend en Praktisch.

 

Mijn lezingen en workshops zijn heel praktisch. Er wordt veel kennis en ervaring gedeeld en er is ruimte voor vragen en gesprek. De voorbeelden die aan bod komen zijn heel praktisch en ik laat ze graag ter plekke zien. Wat je ziet is thuis ook heel makkelijk zelf te doen en te maken. De lezingen en workshops inspireren om er thuis mee aan de slag te gaan.

De Moestuin Jaartraining 2023-2024

Moestuin Jaartraining

Herstel en verdieping van onze verbinding met de Aarde 

 Wat deze moestuin jaartraining uniek maakt, is dat je leert hoe jij vanuit verbinding met de aarde, met de natuur samen kan werken. De aanleg van een moestuin is een leerschool op zich, waarbij de aarde je leermeester is. Je gaat ervaren hoe de natuur je letterlijk maar zeker ook figuurlijk gaat voeden, hoe je op krachten komt door te werken in de natuur en hoe je vol vertrouwen vanuit essentie kan leven. Dit resulteert in een weelderige moestuin, in harmonie met jouw stukje aarde, jouw behoeften en dat wat de natuur je te bieden heeft.

De moestuin jaartraining is een praktische en informatieve training waarbij je alle opgedane ervaring direct kunt toepassen in je eigen achtertuin, moestuin en balkon. Je gaat leren hoe je de leefruimte voor mensen, maar ook voor alle vliegende, kruipende, zwemmende, twee- en vierbenige dieren aantrekkelijk kunt maken.

 

Hoe gaan we dit doen?

In totaal zijn er 7 bijeenkomsten verspreid over 9 maanden (van september 2023 t/m mei 2024) waarbij iedere bijeenkomst een thema heeft. Als rode draad lopen permacultuur, kruidenkennis en het werken in kringlopen door alle bijeenkomsten heen.

Elke bijeenkomst worden een of twee (on)kruiden, die ter plekke groeien, in het zonnetje gezet. Zo bereid je jouw plantenkennis uit, ga je ze zelf herkennen en kun je kiezen wat je ermee wil doen. Onkruid? Of behoud dit kruid een plekje in jouw tuin? We gaan veel ontdekken, doen en ervaren in en om de moestuin. De locatie voor de training is daarom zowel buiten in de moestuin zelf als binnen aan de keukentafel.

  1. Zaterdag 30 september 2023: Wat is de juiste plek voor je moestuin?
  • Waarom is het belangrijk om de locatie goed te observeren?
  • Wat zijn persoonlijke waarden waarop je een moestuin kunt bouwen?
  • Hoe creëer je een mooie plek voor insecten, mens, bloemen, kruiden en groenten, met als rode draad zoveel mogelijk variatie?
  • Wat is Permacultuur en hoe kun jij hiermee je tuin verrijken? 
  • En met het oog op de toekomst gaan we zelf zaadjes oogsten, drogen en bewaren voor het volgende jaar!

 2. Zaterdag 28 oktober 2023: Hoe deel je een moestuin in?

  • Waar houd je rekening mee bij het ontwerp, welke gewassen plaats je op welke plek en waarom?
  • Waar plaats je de composthoop, wateropvang, moestuinbakken, wilde bloemen, kas en eventueel een kippenhok?
  • Waar plaats je windhagen en van welke natuurlijke materialen kun je die maken?
  • En heel belangrijk hierin, je begint bij jouw begin en laat je moestuin groeien.

 3. Zaterdag 2 december 2023: Wat kun je zelf bouwen/maken?

  • Welke voorbereidingen tref je voor het plaatsen van een moestuinbak, kas, wateropvang en composthoop?
  • Hoe bouw je een insectenhotel van natuurlijke materialen?
  • Hoe maak je op een eenvoudige manier zelf mulch?
  1. Zaterdag 24 februari 2024: Het maken en/of uitwerken van een plan voor jóuw droom-moestuin.
  • Hoe bepaal je welke gewassen je gaat telen?
  • Hoe gebruik je de compost uit je eigen composthoop?

 5. Zaterdag 30 maart 2024: Voorzaaien, hoe en waar?

  • Welke voorbereidingen tref je voor het klaarmaken van de zaaibedden?
  • Sommige gewassen zaai je voor in een kas, andere in de volle grond. Welke keuze maak je en waarom?

 6. Zaterdag 21 april 2024: Jouw moestuinplan

  • Welke vragen heb jij voor jouw eigen moestuin?
    Deze dag is er de mogelijkheid jouw plan te laten zien, zodat we daar gezamenlijk naar kunnen kijken en tips en adviezen kunnen geven.
  • Op welke manieren kun je verschillende gewassen opbinden?

 7. Zaterdag 25 mei 2024: Feestelijke laatste dag.

  • Na 9 maanden is jouw moestuin geboren. We blikken terug op ‘de oogst’ van de afgelopen negen maanden en observeren zowel de groei van jou als van de moestuin die je leermeester is geweest.
  • We bespreken inzichten, lessen en wensen voor je volgende jaar.
  • En, we krijgen een bezoekje van een bijzondere gastspreker met een verrassingsonderwerp over de moestuin.

 

Wanneer starten we?

Het najaar is een geweldige tijd om te beginnen met deze jaartraining. Tijdens de laatste maanden van het jaar ontvang je alle informatie en inspiratie die je nodig hebt, om in het voorjaar van 2024 zelf aan de slag te kunnen gaan.

 

Voor wie is de Jaartraining geschikt?

  • Als je het idee hebt om een moestuin in je achtertuin te beginnen;
  • Als je al een moestuin hebt en die wil uitbreiden;
  • Als je kennis wil maken met permacultuur;
  • Als je nieuwsgierig bent naar het werken met de jaargetijden;
  • Als je wilt ervaren hoe het is om in kringlopen te werken en wat de bijdrage daarvan is aan de aarde;
  • Als je meer verbinding zoekt met jezelf en de natuur;
  • Als je samen met anderen wil leren en inspireren;
  • Als je jezelf een prachtig jaarcadeau wilt geven!

Data:
30 september, 28 oktober, 2 december 2023

24 februari, 30 maart, 21 april, 25 mei 2024

Tijd: 10:00 – 16:00 uur

Locatie en investering:

Tielsestraat 41 – Valburg 

Investering: €700

Alle dagen zijn inclusief een vegetarische en biologische lunch, thee, kombucha, water en lesmateriaal.

 

Aanmelden:

Voor vragen, aanmelding en deelname: marianne@vitalotte.nl

Vervolgtrainingen/workshops:

Het verwerken van je oogst: fermenteren, inmaken, drogen
Voedsel laten groeien in je keuken: kruiden, kombucha brouwen

 

Over mij:

Met Vitalotte ondersteun ik jou in het aangaan van jouw verbinding met de Aarde en in jouw bewustzijnsverandering. Ik doe dit door het geven van de moestuin-jaartraining en workshops waarbij ik je de kracht laat ervaren van de pure en prachtige gewassen uit de moestuin, natuurlijke oliën en andere producten. Verder geef ik massages, koudetrainingen en deel ik mijn kennis en ervaringen in lezingen.

In 2015-2016 volgde ik een jaaropleiding Permacultuur en heb ik alle opgedane kennis omgezet in ervaring tijdens de exploitatie en het onderhoud van een grote moestuin. Ik heb gewerkt in een grote privé kruiden- en bloementuin en trek regelmatig de natuur in om geneeskrachtige planten te verzamelen voor het maken van tincturen en oliën. Ook in mijn eigen achtertuin heb ik een verscheidenheid aan kruiden groeien en bloeien waar ik elke dag weer dankbaar gebruik van maak.

 

Wildplukken en de natuur als krachtbron 2024

Jaartraining 2024 

Herstel en verdieping van onze verbinding met de Natuur 

Wat deze training uniek maakt, is dat je leert hoe je de kracht van de natuur kunt gebruiken in jouw dagelijks leven. Je gaat ervaren hoe de natuur je letterlijk en ook figuurlijk op vele manieren kan voeden en wat ze allemaal te bieden heeft.

De Wildpluk training met de Natuur als Krachtbron is een praktische en informatieve training waarbij je alle opgedane ervaring direct kunt toepassen in je eigen dagelijkse leven.

Gedurende 4 bijeenkomsten gaan we de natuur in en leren we in totaal 20 kruiden herkennen. We gaan tincturen en geneeskrachtige thee maken. We maken een mooie olie en een krachtige najaarsbooster, alles met wat de natuur te bieden heeft. Ook leer je hoe je zelf een pesto kunt maken met krachtige kruiden, heerlijke dressings met kruiden van het seizoen en ontvang je vele mooie tips om kruiden toe te voegen in de keuken ter ondersteuning van jouw gezondheid. Voor het wildplukken van kruiden gaan we naar buiten. Het maken van de tincturen, olien, najaarsbooster, pesto’s en dressings zijn we binnen. 

Aan het einde van deze jaartraining krijg je diverse tincturen, gedroogde thee, een mooie olie en een reader mee naar huis. 

Data 2024: 

Zaterdag 13 april – Zaterdag 11 mei – Zaterdag 6 juli – Zaterdag 21 september 

Tijd: 10:00 – 16:00 uur

Locatie en investering:

Tielsestraat 41 – Valburg 

Investering €475

Alle dagen zijn inclusief een vegetarische en biologische lunch, thee, kombucha, water, benodigdheden voor de tincturen zoals 30ml flesjes, olie en brandewijn. 

 

Aanmelden:

Voor vragen, aanmelding en deelname: marianne@vitalotte.nl

Vervolgtrainingen/workshops:

Het verwerken van je oogst: fermenteren, inmaken, drogen
Voedsel laten groeien in je keuken: kruiden, kombucha brouwen

Over mij: 

Met Vitalotte ondersteun ik jou in het aangaan van jouw verbinding met de Aarde en in jouw bewustzijnsverandering. Ik doe dit door het geven van de moestuin-jaartraining en workshops waarbij ik je de kracht laat ervaren van de pure en prachtige gewassen uit de moestuin, natuurlijke oliën en andere producten. Verder geef ik massages, koudetrainingen en deel ik mijn kennis en ervaringen in lezingen.

In 2015-2016 volgde ik een jaaropleiding Permacultuur en heb ik alle opgedane kennis omgezet in ervaring tijdens de exploitatie en het onderhoud van een grote moestuin. Ik heb gewerkt in een grote privé kruiden- en bloementuin en trek regelmatig de natuur in om geneeskrachtige planten te verzamelen voor het maken van tincturen en oliën. Ook in mijn eigen achtertuin heb ik een verscheidenheid aan kruiden groeien en bloeien waar ik elke dag weer dankbaar gebruik van maak.

 

Workshop Kombucha Brouwen

Waarom maak ik zo graag Kombucha? Wat is het geheim van een Scoby en hoe brouw je zelf deze prachtige, gezonde, veelzijdige, licht sparkelende en tikkie mysterieuze (probiotica) drank?

Tijdens deze workshop doorlopen we samen het proces van het brouwen. Er staan verschillende smaken Kombucha klaar om uit te proberen. Op welke manier bewaar je een scoby als je bv op vakantie gaat of tijdelijk wilt stoppen? Vele leuke andere ‘Kombucha Weetjes’. Diegenen die graag thuis zelf aan de slag willen krijgen na afloop een Scoby en starterliquid mee naar huis.

Optioneel: de workshop is te reserveren met vegetarische lunch als je met een eigen samengestelde groep komt. 

Workshop Dressing en Pesto maken

Dressings en pesto’s maken kan het hele jaar door. Maar het hoogtepunt ligt voor mij in de lente en zomer. Dan maak ik gebruik van verse ingrediënten uit de tuin die voor handen zijn. Dat geeft me zoveel plezier en ik vind het heerlijk om te weten welke ingrediënten er uiteindelijk in zitten en na gelang mijn eigen behoeften. In deze praktische workshop neem ik je mee en laat ik je zien hoe je zelf makkelijk kunt variëren en ik deel een aantal van mijn ‘geheime’ ingrediënten. 

Workshop De Natuur in een Potje
Zelf een kruidenolie maken, lipbalsem, lichaamspeeling, tandpasta, deodorant of een fijn schoonmaakproduct voor in huis. Waar heb je behoefte aan? Samen maken we een aantal producten en die krijg je ook mee naar huis samen met de recepten.
Lezing/Workshop Water en Zout
Twee prachtige ingrediënten waarmee je zoveel kunt doen. Ik neem je graag mee en laat je zien wat je met natuurlijk/onbewerkt zout en water kunt doen. Je krijgt veel tips aangereikt en we maken samen een heerlijke lichaamspeeling op basis van natuurlijk zout waarvan je na afloop een potje mee naar huis krijgt.
Lezing/Workshop Ontzuren-Ontgiften

Wat zijn redenen van verzuring zijn en waarom is het zo belangrijk is ons lichaam te ondersteunen in het ontdoen van teveel aan zuren? Wat levert het jou op? Daarover vertel ik je graag. De  voorbeelden die ik geef zijn Natuurlijk en heel toegankelijk. Ik laat ze ter plekke zien en wat ik laat zien is thuis ook heel makkelijk zelf te doen. Geen moeilijke theorie over complexe processen in ons lichaam, maar allemaal heel praktisch.

De Zoektocht naar Puur Natuur

Op vakantie in Lapland

Overweldigd door de ruimte, de sneeuw en de zon. Hoe mooi is de natuur! En wat een kracht en stilte gaat ervan uit. Eens te meer wordt me duidelijk hoe groots de natuur om ons heen is.

Maart 2015

In de moestuin

Mijn eerste boontjes! Wouw, zelf gekweekt uit een zaadje! Ik voel me trots en bedenk tegelijkertijd dat ik zelf niets heb gedaan. De natuur doet het helemaal zelf!

Mei 2017

De Lente van 20..

Zittend in het voorjaarszonnetje met een kopje verse kruidenthee, zie ik één van de eerste vlinders van dit jaar. Ze zit op salie die volop in bloei staat …. Genieten!

April 2018

Komboucha brouwen

Kombucha!! Al heel erg lang stond ze op mijn verlanglijstje en op bijzondere wijze is een mooie Kombuchazwam in mijn bezit gekomen. Ik koester, vertroetel, verzorg en oogst er heerlijke drank van die ik graag deel. Iedere keer verwonder ik me weer over de kracht van de Kombucha.

Mei 2018.