Kombucha! Al heel erg lang stond ze op mijn verlanglijstje en op bijzondere wijze is een mooie Kombucha scoby in mijn bezit gekomen. Ik koester, vertroetel, verzorg en oogst er heerlijke Kombuchadrank van die ik graag deel. Iedere keer verwonder ik me weer over de kracht ervan.

Ik schenk deze drank vaak voor mensen zonder dat ik van te voren vertel wat het is. Dat is een leuke manier om te ervaren wat ze er van vinden en als ze er dan meer van willen weten vertel ik er graag over.

Kombucha is een drank van gefermenteerde groene of zwarte thee. Zoet-zuur en sprankelend van smaak. De Scoby (zwam, die eigenlijk geen zwam is maar vaak voor het gemak vaak zo wordt genoemd) doet het werk. Scoby staat voor een symbiose/samenwerking tussen bacteriën en gist en is een levend organisme. Er doen vele leuke legendes de ronde over waar deze Komucha cultuur vandaan komt. Welke ook waar mag zijn, uit allen blijkt dat Kombucha een meer dan duizend jaar oude natuurlijke gefermenteerde drank is vol met goede bacteriën ter ondersteuning van onze darmen. Iedere keer als ik de Scoby verzorg en de Kombucha oogst, ben ik één met de scoby. Ze vraagt me bij de les te blijven, ze wil mijn volle aandacht en ze geniet van deze aandacht (natuurlijk, het is een levend organisme!). Ze wordt steeds mooier en groter en geeft vele nakomelingen. De nieuwgeborenen geef ik graag door. Echter mijn ervaring is dat mijn omgeving wel van de drank wil genieten maar niet iedereen zo enthousiast is als ik om zelf met de fermentatie aan de slag te gaan. Op aanvraag kun je daarom een losse fles afnemen en als het bevalt kun je een abonnement nemen van 10 afnames van 1 fles. Een super mooie, natuurlijke ondersteuning voor de darmen vergelijkbaar met probiotica uit een potje. 

Lijkt het je leuk om ook zelf deze drank te gaan maken dan is er de mogelijkheid om je op te geven voor een workshop Kombucha Brouwen waarbij je alles leert om deze drank zelf te gaan maken.