De vele vallende bladeren rondom huis in deze tijd van het jaar zijn een prachtige ondersteuning voor de tuin. Een grote hoeveelheid van het blad gebruik ik om delen van de tuin waar bloemen en struiken staan te bedekken én om er compost van te maken.

Een natuurlijke warme winterdeken

Uit onze eigen tuin komt behoorlijk wat blad en met af en toe wat extra blad van de buren kan ik veel moois doen. Inmiddels is de moestuinbak in de achtertuin bedekt met een dikke laag compost met daarover weer een dikke laag blad. Een lekker warm dekentje voor de winter. De bak puilt uit en terwijl de maanden verstrijken slinkt de laag iedere keer weer een beetje. Rondom het voorjaar is de dikke blader laag verandert en verteerd in een dunne laag en wat nog over is wordt vermengd met de bodem. De moestuinbak die ik ruim 6 jaar geleden maakte verandert beetje bij beetje in een wormenbak. Wat een plezier! De wormen eten bladresten, woelen door de bak, zorgen dat de bodem lekker luchtig wordt en hun uitwerpselen vormen ook weer een voedingsbron voor de bodem: Een prachtige kringloop en ik hou van het werken in kringlopen.

In de tuin is ook een grote oude bloempot verstopt. Op zijn kop ergens tussen de stuiken. Aan de zijkant is een gat gemaakt. Binnenin ligt een heerlijk bladerdek en verder is de pot bedekt met een dikke laag bladeren. Een prachtig herfst-en winterverblijf voor een egel of één van de andere dieren in de tuin.

In de huidige gezamenlijke moestuin die we aan het opzetten zijn creëren we een plek waar we blad en andere composteerbare natuurlijke materialen verzamelen. Rond het voorjaar zal het blad wat we verzamelen grotendeels verteerd zijn en blijft er mooie compost over die dan weer op de groentebedden kan worden verspreid. De herfstbladeren in deze tijd zijn dus een mooie bron om bladcompost van te maken om er vervolgens de structuur van de bodem en het bodemleven mee te verbeteren. Verspreid je het rondom de planten in de tuin dan zal er minder ‘onkruid’ groeien en de grond droogt minder snel uit.

‘Recept’ Bladcompost

In onze eigen achtertuin is er geen ruimte om heel veel blad op te slaan en daarom maak ik hier op een andere manier compost. Simpel en Makkelijk. Eerst verzamel ik blad. Het allerfijnst is als deze vochtig zijn. Als het blad droog is kun je het wat bevochtigen. Het verzamelde en vochtige blad gaat in een plastic zak met de inhoud flink tegen elkaar aan gedrukt. Vervolgens wat gaatjes prikken onderin de zak en ook aan de zijkanten. Als je deze zakken laat staan heb je ongeveer na een jaar prachtige bladcompost. Mocht het blad te droog worden in de zakken dan kun je het tussentijds nog een keer bevochtigen. De zakken kun je nadien hergebruiken voor een volgende lichting. Als je de zakken 2 jaar laat staan kun je de inhoud zelfs gebruiken als potgrond en alle bloempotten een nieuwe frisse, voedende vulling te geven.

Gebruik en waardeer de geschenken van de Natuur

Het geeft mij enorm veel plezier om op deze manier te werken. Om telkens weer te zien dat er in de natuur geen afval en verspilling bestaat en deze inzichten te integreren in het dagelijks leven.