‘De tuin is een van mijn leermeesters’ zei ik wel eens met een knipoog maar die knipoog laat ik tegenwoordig achterwege want ze is echt mijn leermeester op vele vlakken.  Door mijn passie voor de tuin en voor de vele kruiden die daar groeien (velen noemen het nog ‘onkruid’), ben ik  de afgelopen jaren een aantal erg mooie en krachtige oliën zelf gaan maken.  Eigenlijk heten het maceraten waarbij ik aan een draagolie zelf kruiden en/of bloemen toevoeg. En deze oliën gebruik ik heel graag tijdens mijn massages.

Een paar jaar lang heb ik van walnoten zelf olie gemaakt. Een prachtig, geduldig en dankbaar proces wat enkele maanden in beslag neemt. Het hele proces van noten rapen, drogen, kraken is door mijn handen gegaan. Het zelf persen is de meest intensieve klus. Na een aantal kilo zelf te hebben geperst met een kleine walnotenpers is dat daarna verder gedaan door een gespecialiseerd bedrijf wat ook nog eens hier in de buurt zit! Het intensieve proces van Noot tot Olie geeft een prachtige ervaring over kringlopen. Niets gaat verloren. De notenschillen (zakken vol) zijn prima voor de composthoop en om de kachel aan te maken. De harde vliesjes die de noot verdelen zijn geweldig om thee van te trekken. De harde koek die over blijft na het persen is een traktatie voor varkens en koeien. En wat denk je van een stukje van deze koek mee naar huis nemen om te verkruimelen in het deeg van homemade koekjes?

Het maken van notenolie heeft mij voldoening en inzicht gegeven. Het besef dat het werken in kringlopen hetzelfde is wat in de natuur gebeurd en dat er op deze manier geen afval bestaat.